





## ICAO Trans-Regional Civil/Military Cooperation Workshop

(Abu Dhabi, UAE, 9 -12 December 2019)

## **Revised Agenda**













**Day 1 – 9 December 2019** 

Time	Session Title/Presentation(s)		
08:00 - 09:30	Registration		
09:30 - 10:00	Session 1.1: Opening Ceremony		
10:00 - 10:30	Session 1.2: Introduction		
	Coffee Break & Group Photo – 30 minutes		
11:00 – 12:45	Session 1.3: ICAO framework regarding civil/military cooperation EUR regional challenges and considerations MID regional challenges and considerations, Contingency and SAR Considerations APAC Regional Challenges, Impacts and Crisis Management Civil-Military Cooperation in support of improvement of ATS route network and implementation of Air Traffic Flow Management (ATFM)		
	Lunch – 1 hour		
13:45 – 15:00	<b>Session 1.4:</b> Interoperability in the civil-military cooperation context and cooperation support tools		
Coffee Break – 30 minutes			
15:30 – 15:45	Session 1.5: UAE GCAA presentation		
15:45 – 16:15	Session 1.6: Panel Discussion following session 1.3 to 1.5		
End of Day 1			

**Day 2 – 10 December 2019** 

Time	Topic/Title	
09:00 - 09:45	Session 2.1: Cooperation and Coordination	
09:45 - 10:30	Session 2.2: APAC issues: Regional Civil-Military Policies and Initiatives (Asia/Pacific Seamless ATM (ANS) Plan, the Asia Pacific SAR Plan, and conduction of civil-military education events)	
Coffee Break – 30 minutes		
11:00 - 11:45	<b>Session 2.3:</b> EUR issues: Exercises notification, Degraded operational environment notification and reduction	
11:45 – 12:30	<b>Session 2.4</b> MID issues ASBU FRTO update, Annex 2 and flight safety, how civil/military cooperation and coordination can help reducing the need for civil aircraft interception?	
Lunch – 1 hour		
13:30 - 15:00	Session 2.5: Panel discussions following session 2.1-2.4	
Coffee Break – 30 minutes		
15:30 - 16:00	Session 2.6: Workshop Scenarios - setting the scene and objectives	
End of Day 2		

**Day 3 – 11 December 2019** 

Time	Topic/Title	
09:00 - 10:30	Session 3.1 Workshop Scenario 1	
Coffee Break – 30 minutes		
11:00 - 12:30	Session 3.2 Workshop Scenario 2	
Lunch – 1 hour		
13:30 – 15:00	Session 3.3 Workshop Scenario 3	
Coffee Break – 15 minutes		
15:15 - 16:30	Session 3.4 Workshop Scenario 4	
End of Day 3		

## **Day 4 – 12 December 2019**

Time	Topic/Title	
09:00 - 10:30	Session 4.1 Workshop Scenario 5	
10:30 - 11:30	Session 4.2: Group break-out (including coffee break)	
11:30 - 12:30	Session 4.3: Wrap-up	
End of Day 4		

-----