

International Civil Aviation Organization Organisation de l'aviation civile internationale

Organizacion de Aviación Civil Internacional Международная организация гражданской авиации

منظمة الطيران المدنى الدولــــى 国际民用航空组织

File Ref.: FS 4/4.-17/128 23 April 2017

Subject: ICAO Regional Workshop on Protection of Safety Information

(Cairo, Egypt, 3-5 July 2017)

Action required: Reply no later than 1 June 2017

Sir.

I have the honour to refer to the ICAO State letter Ref.: AN 6/1.1-16/20 dated 1 April 2016; I would like to highlight that Amendment 15 to Annex 13 — Aircraft Accident and Incident Investigation addresses the independence of accident and incident investigations, the protection of investigation records and is intended to, among other things: enhance the protection of records in Annex 13; assist States in incorporating protections of investigation records into national laws; and assist States in the designation of the "competent authority" and the administration of the balancing test.

In this respect, your Administration is invited to attend a Workshop designed to assist in the implementation of Amendment 15 to Annex 13. The Workshop will be held at the ICAO MID Regional Office, Cairo, Egypt, from 3 to 5 July 2017.

This event will be of considerable benefit to the experts involved in accident and incident investigation processes, experts responsible for developing aviation legislation, regulations and policies related to investigations including the protection of relevant records.

The Workshop will be conducted in the English language only. The Tentative Agenda for the Workshop is at **Attachment A**. Other useful information for participants, including the MID Office Bulletin and the Hotel List are available on the ICAO MID Office website at: (http://www.icao.int/MID/Pages/MID-Office-Bulletin.aspx).

Tel: +2 (02) 2674840/1/5/6

Fax: +2 (02)2674843

./..

E-mail: icaomid@icao.int

http://www.icao.int/mid

I would appreciate if you could, as soon as possible, preferably **not later than 1 June 2017**, confirm the participation of your Administration by submitting the Nomination Form at **Attachment B** to the following email address icaomid@icao.int.

Accept, Sir, the assurances of my highest consideration.



For/ Mohamed Khalifa Rahma Middle East Regional Director

Attachments

TENTATIVE AGENDA

DAY 1		
REGISTRY AND OPENING		
08:00 - 08:30	Registration	
08:30 – 09:00 (30 mins)	Opening and introductions Objective, scope and output of the workshop	
SESSION 1 General		
09:00 – 10:00 (60 mins)	Accident and incident investigation fundamentals What are the main investigation responsibilities?	
10:00 – 10:30	Coffee/tea break	
SESSION 2 Independence of Accident Investigation Authorities (AIA)		
10:30 – 11:15 (45 mins)	Amendment 15 to Annex 13 – AIAs - Definition of accident investigation authority - Functional independence of AIAs	
SESSION 2	Independence of Accident Investigation Authorities (AIA) (cont'd)	
11:15 – 12:30 (75 mins)	Amendment 15 to Annex 13 - AIAs - Guidance material on AIAs - Regional Accident and Incident Investigation Organizations	
12:30 – 13:00	Coffee/tea break	
SESSION 3 I	introducing the new SARPs on the protection of investigation records	
13:00 – 14:00 (60 mins)	Latest Amendment to Annex 13 – SARPs What are the amendments to the SARPs on the protection of accident and incident records?	
14:00 – 14:30 (30 mins)	Q&A and Summary of Day 1	
	DAY 2	
	Introducing the new Appendix	
08:30 – 10:00 (90 mins)	Latest Amendment to Annex 13 – Appendix 2 What is the content of the new Appendix 2 to Annex 13?	
10:00 - 10:30	Coffee/tea break	
SESSION 5 In	nteraction of Annex 13 provisions with Annexes 6 and 19	
10:30 – 11:30 (60 mins)	Amendment 1 to Annex 19 What are the amendments to the SARPs on the protection of safety data and safety information?	
SESSION 5 Interaction of Annex 13 provisions with Annexes 6 and 19 (cont'd)		
11:30 – 12:30 (60 mins)	Latest Amendment to Annex 6 What are the amendments to the SARPs on the protection of flight recorder recordings in normal operations?	
12:30 – 13:00	Coffee/tea break	

SESSION 6 Introducing Doc 10053		
13:00 – 14:00 (60 mins)	Manual on Protection of Safety Information – Part I What is the content of Doc 10053?	
14:00 – 14:30 (30 mins)	Q & A and Summary of Day 2	
DAY 3		
SESSION 6	Introducing Doc 10053 (cont'd)	
08:30 – 09:30 (60 mins)	Manual on Protection of Safety Information – Part I What is the content of Doc 10053?	
09:30 – 10:00 (30 mins)	Q&A	
10:00 – 10:30	Coffee/tea break	
SESSION 7 Status of implementation of new provisions in the Region		
10:30 – 11:30 (60 mins)	Implementation of new provisions in the Region What are the next steps?	
SESSION 8 Case study		
11:30 – 12:30 (60 mins)	Group exercise Group assignment and discussion.	
12:30 – 13:00	Coffee/tea break	
13:00 – 14:00 (60 mins)	Group exercise Group assignment and discussion.	
SESSION 9 Conclusions		
14:00-14:30	Summary and closing	

ICAO REGIONAL WORKSHOP ON PROTECTION OF SAFETY INFORMATION

(Cairo, Egypt, 3 – 5 July 2017)

NOMINATION FORM

PLEASE PRINT OR TYPE CLEARLY

1. Name in full: Mr. / Mrs. / Ms.	(as should appear in the official listing and name tag)
2. Title or Official Position:	
3. State/Organization:	
4. Mailing Address:	
5. Telephone Number:	
Mobile Number:	
E-mail:	
6. Hotel:	
Date:	Signature:
After completing, please send	to: ICAO MID Office at the following e-mail address: (icaomid@icao.int)

Note 1: Participants are expected to make their own hotel/visa arrangements

Note 2: Please download meeting materials from ICAO MID Regional Office website.