



Runway Safety Action Webinar Virtual Meeting, 5-6 April 2022 11:00 – 14:00 UTC

5 April 2022, Day One Agenda

Time	Activity	Responsible
11:00 - 11:10	Welcome, Opening Remarks	FAA (Representative) ICAO (ESAF Regional Office Representative) (10 minutes)
11:10 - 11:20	Introduction by ICAO	Elisha Omuya, Regional Officer, ICAO ESAF (10 minutes)
11:20 -11:40	Runway Safety Action Team (RSAT) Introduction and Overview – Federal Aviation Administration	FAA Runway Safety Action Team RSAT: • Giovanni Dipierro (Runway Safety Group Manager) • Scott Proudfoot (Team Manager Runway Safety Group) • Dale Williams (Office of Airports) • Nicholas DeLotell (Flight Standards Service) (20 minutes)
11:40 -12:00	US National Airspace System (NAS) Runway Incursions/Excursions and Surface Event Review and Outreach Overview	 FAA Runway Safety Action Team RSAT: Giovanni Dipierro (Runway Safety Group Manager) Scott Proudfoot (Team Manager Runway Safety Group) Dale Williams (Office of Airports) Nicholas DeLotell (Flight Standards Service) (20 minutes)
12:00 - 12:10	Break (10 Minutes)	
12:10 - 12:30	US National Airspace System (NAS) Runway Incursions/Excursions and Surface Event Review and Outreach Overview (cont'd)	 FAA Runway Safety Action Team RSAT: Giovanni Dipierro (Runway Safety Group Manager) Scott Proudfoot (Team Manager Runway Safety Group) Dale Williams (Office of Airports) Nicholas DeLotell (Flight Standards Service) (20 minutes)
12:30 - 12:50	FAA Safety Team (FAAST) Overview	Nicholas DeLotell, Flight Standards Service, FAA (20 minutes)
12:50 - 13:00	Break (10 Minutes)	
13:00 - 13:10	Technology and Best Practices	Giovanni Dipierro, Runway Safety Group Manager; Scott Proudfoot, Team Manager Runway Safety Group, FAA (10 minutes)
13:10 - 13:20	Local RSAT Open Action Items/Construction	Scott Proudfoot, Team Manager Runway Safety Group, FAA (10 minutes)
13:20 - 13:30	Safety Event Reporting, Incidents, and Data Collection	Giovanni Dipierro, Runway Safety Group Manager, FAA (10 minutes)





13:30 - 13:45	Event Reporting and Tracking, by an ANSP (Case Study)	Rwanda (15 minutes)
13:45 - 14:05	Question & Answer	Opportunity for questions from participants
	Session	(20 minutes)
14:05 - 14:10	Recap and Wrap Up Day 1	 FAA Runway Safety Action Team RSAT: Scott Proudfoot (Team Manager Runway Safety Group) Dale Williams (Office of Airports) Nicholas DeLotell (Flight Standards Service) (5 minutes)
14:10	Adjourn	

6 April 2022, Day Two Agenda

Time	Activity	Responsible	
11:00-11:30	Presentation on Hot Spots and how they are Mitigated - Runway Incursion Mitigation (RIM)	 FAA Runway Safety Action Team RSAT: Giovanni Dipierro (Runway Safety Group Manager) Scott Proudfoot (Team Manager Runway Safety Group) Dale Williams (Office of Airports) 	
11:30 - 11:40	Runway Incursion Mitigation (RIM) and Airport Design	Dale Williams, Office of Airports, FAA (10 minutes)	
11:40 - 11:50	Airport and Vehicle Operations	Dale Williams, Office of Airports, FAA (10 minutes)	
11:50 - 12:05	Example of Vehicle Operations and Operator Training, ANSP	Cameroon (15 minutes)	
12:05 – 12:15	Break (10 Minutes)		
12:15 - 12:45	Letters of Agreement, Best Practices, Pilot/Controller Forum, Weather	 FAA Runway Safety Action Team RSAT: Giovanni Dipierro (Runway Safety Group Manager) Scott Proudfoot (Team Manager Runway Safety Group) Dale Williams (Office of Airports) Nicholas DeLotell (Flight Standards Service) (30 minutes) 	
12:45 - 13:05	Wildlife Mitigation	Scott Proudfoot, Team Manager Runway Safety Group, FAA (20 minutes)	
13:05 - 13:20	Wildlife Mitigation, ANSP/Airport Operator (Case Study)	Uganda (15 minutes)	
13:20 – 13:30	Break (10 Minutes)		





13:30 - 14:00	Hotspots and Runway Safety Action Plan	 FAA Runway Safety Action Team RSAT: Giovanni Dipierro (Runway Safety Group Manager) Scott Proudfoot (Team Manager Runway Safety Group) Dale Williams (Office of Airports) Nicholas DeLotell (Flight Standards Service) (30 minutes)
14:00 - 14:15	Established RSAT Meeting (Case study)	Ivory Coast (15 minutes)
14:15 - 14:45	Question & Answer Session	Opportunity for questions from participants (30 minutes)
14:45 - 14:55	Wrap Up & Closing Remarks	ICAO Regional Director, WACAF (10 Minutes)
14:55	Adjourn	